Geveg teen korrupsie; wie se voordeel?

03/06/2012 in Uncategorized

Suid-Afrika het amper ’n permanente stryd teen korrupsie. So het Nuus24 berig dat politici en amptenare in Suid-Afrika vir meer as R30 miljard in eie sak steek. Dis ongeveer dieselfde bedrag wat my land weens die krisis aan die Euro se noodfonds moet gee. Die bedrag is ongeveer gelyk aan wat 131.000 Nederlanders, met hul eerste-wêreldsalaris saam verdien.

Die R30 miljard wat nou verdwyn in sakke van mense met geld, kon ook gebruik word vir arm mense. ‘n Arm gesin verdien gemiddeld slegs R10.000 per jaar. As ’n mens die korrupsie sou kon uitroei, kan die regering meer as 3.000.000 (drie miljoen!!!) gesinne ’n jaarliks bedrag van 10.000 Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) gee en daarmee die inkomste van die armstes vertweevoudig.

Hierdie aantal van 3.000.000 is ’n derde van die 10 miljoen arm gesinne wat Suid-Afrika het. As die regering die gesinne 10.000 rand per jaar sou gee, kry mense ’n aanvullende bedrag van R28 per dag.

Van die ongeveer 50 miljoen Suid-Afrikaners leef ongeveer 40% onder die armoedegrens. Die getal sou regtig hard daal as die ANC in staat is om korrupsie by die horings te vat.

Maar waarom sou die ANC die korrupsie wil beveg? Die ANC het immers geen baat by die aksie nie. 40% van die Suid-Afrikaners glo dat “byna al” die amptenare en politici korrup is. As hierdie vermoede werklikheid is, is daar baie min politici oor wat korrupsie kan bestry. Maar die politici wil dikwels hul eie ANC-vriende nie verloor en die president wil nog ’n termyn. Dus daar gebeur niks.

En die belastingbetaler, jy sien jou geld nie terug. Of die geld nou in die ANC se sakke verdwyn of by die armes kom, Jan Alleman voel geen verskil: daar is steeds geen opbrengs. Ja, as 3.000.000 arm gesinne geld kry, sal die kriminaliteit miskien daal. Miskien…

Pas as die ANC jou geld weer terug die wyk in pomp; in die paaie, skole of hospitale, weet jy dat die land jou tuiste is.

Maar nee, die ANC investeer liewer in homself. Die geveg teen korrupsie is nie ANC se voordeel nie. Die ANC en bestuur … dit lyk soms hopeloos.

1 response to Geveg teen korrupsie; wie se voordeel?

  1. Barend said on 03/06/2012

    Dit is veral moeilik vir die mense wat nog die reguit pad wil stap. Dit is demoraliserend. Baie dankie vir hierdie interessante en belangrike skrywe van jou.

Add Comment RegisterLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>