Max du Preez oor leierskap in Afrika

December 8, 2012 in Uncategorized

Voel dit nie ook partykeer asof jy uitmis as kommentaar oor ‘n nuwe niefiksie boek of oor sake van belang in die briewekolome van koerante verskyn nie.

Max du Preez skryf byvoorbeeld in The Mercury dat die toenemende onverdraagsaamheid en ondertoon van geweld in Suid-Afrika aangevuur word deur die houding en uitsprake van ons mees senior politici.

Feitlik elke dag , word ons gekonfronteer met iemand wat in die openbaar verklaar dat hy sal “sterf ” vir iemand of iets.

Wat staan in jou pad: Niefiksie boeke is ontsaglik duur in Suid-Afrika, besige mense kom nie altyd by ‘n boekwinkel uit nie, die boeke se formaat is te lank vir jou besige skedule en dit is onprakties om ‘n boek saam te dra vir ingeval daar iewers in die dag ‘n paar minute is om verder aan die boek te lees.

Nou het Tabelberg Kortboeke, wat beskikbaar is by myAfrikaans.com, die oplossing: kort eBoeke, met sakpaspryse, oor aktuele kwessies wat geskryf is deur die voorste meningsvormers. Erika Oosthuysen, niefiksie uitgewer, het gesê: “Ons is in ons noppies met die loodsing vandag van ’n nuwe reeks eBoeke, Tafelberg Kortboeke, waarin van Suid-Afrika se topkommentators en -skrywers aan die woord is. Dis ’n formaat wat skrywers meer ruimte bied as ’n koerantartikel, met plek vir diepte en genuanseerde analise. Tog is dit maklik en vinnig om te lees op selfone of e-lesers. Kort eboeke pas reg in die kraal van besige lesers wat op hoogte wil bly en wat goeie skryfwerk waardeer. In die VSA is daar reeds meer as 2 miljoen kort eBoeke verkoop en die New York Times het die ‘nuwe genre’ verwelkom.”

Max du Preez se kort eBoek “A chief is a chief by the grace of his people” Once we had leaders vergelyk die Suid-Afrikaanse leiers van vandag met die tradisionele leiers van die verlede. Max haal vir Dr. Mamphela Ramphele aan wat van mening is dat die knelpunte in Suid-Afrika van die afgelope dekade hoofsaaklik te wyte is aan die feit dat leierskap monumentaal gefaal het.

As meningsvormers gevra word na watter tipe leierskap in Suid-Afrika krities belangrik is, word na Staatsmanne soos Franklin D Roosevelt en Winston Churchill of besigheidsleiers soos Steve Jobs verwys. Max dui suksesvol in hierdie eBoek aan daar ‘n goudmyn is van navolgenswaardige en partykeer skouspelagtige leiers in Suid-Afrika se pre-koloniale en vroeë koloniale tydperk. Daar is in die Suid-Afrikaanse geskiedenis mans en vroue wat visie, waagmoed, dapperheid en beginselvastheid getoon het. Wat interessant vir my was dat Max aantoon in die eBoek dat sekere leiers wêreld wye aansien gehad. Met die sterwe van Hoofman Sekhukhune is soos volg berig deur die London Times op 30 Augustus, 1882 : “ We hear this morning from Durban of the death of one of the bravest of our former enemies, the Chief Sekhukhune…… The news carries us some years back to the time when the name of Sekhuhune was a name of dread, first to the Dutch and then to the English Colonists of the Transvaal and Natal” ( bladsy 8 van die eBoek).

Dit is dus nie nodig dat daar altyd buite Suid-Afrika gesoek moet word vir voorbeelde van visioenêre leiers nie. Max skryf dat as die leierskap- vaardighede, styl en visie van sekere Suid-Afrikaanse konings, sendelinge, en filosowe van gister ontleed word, vind ons dat vandag se leiers se verskonings van kolonialisme, apartheid, Westerse imperialisme, en neoliberalisme nie werklik water dra nie.

Max du Preez se kort eBoek “A chief is a chief by the grace of his people” beslaan 52 bladsye, word uitgegee deur Tafelberg Uitgewers en is beskikbaar by myAfrikaans.com vir slegs R38.42

 

Google

1 response to Max du Preez oor leierskap in Afrika

  1. Nie-fiksie is die beste. Dankie vir hierdie interessante stuk!

Add Comment RegisterLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>